dinsdag 1 december 2009

VVOJ 09

Mijn vorige blog is geeindigd met een berichtje waain ik eindelijk wat meldde over het VVOJ congres in 2008. En wat meld ik? De borrel. Typisch. Maar ik heb besloten dit jaar mijn leven te beteren, vandaar nu hieronder mijn verslag van de VVOJ 2009.

Dag 1
Het zat me dit VVOJ congres niet heel erg mee. Door mijn vakantie in Suriname was ik te laat voor het inschrijven bij de computercursussen. Ervaring uit het verleden leert dat de computercursussen voor ons informatiespecialisten het meest interessant is. Voor werknemers van een nieuwsorganisatie zijn de workshops erg goed. Voor ons (informatiespecialisten) dus alleen interessant om te horen maar niet bruikbaar. Ik had besloten om te kijken waar ik binnen kon glippen. Maar op het congres zelf maakte ik het mezelf nog moeilijker door mijn conferentiemap op de eerste lokatie al te vergeten.
Op de foto hieronder mist dus de map in mijn hand...


Keynote speeches
Mijn schriftje aantekeningen van de Keynotespeeches zaten daarin. (+ de aantekeningen die ik op menig hockeyvergadering heb gemaakt..) Dus ik zal vanuit mijn herinnering vertellen wat ik daar heb gehoord. Voor je verder leest wil ik waarschuwen dat deze speeches vallen onder de categorie interessant voor werknemers van een nieuwsorganisatie en niet iets waar wij in onze werkzaamheden iets mee kunnen.
De eerste speech was van Meirion Jones. Journalist voor het Engelse Newsnight. Zijn aankondiging was al genoeg om op het puntje van je stoel te gaan zitten: Tijdens zijn speech mocht niet getwittert of opgenomen worden, voor alles wat hij ging zeggen kon hij namelijk gigantisch aangeklaagd worden door Trafigura.
Dit komt door de smaadwetgeving in Engeland waarin media alles wat zij publiceert over een zaak moet bewijzen, maar degene over wie het gaat niet hoeft te bewijzen dat het NIET zo is. Het was een heel interessant verhaal, waar ik dus niks over mag vertellen, anders word ik aangeklaagd..
Maar lees de strekking van het verhaal in de Volkskrant.

De 2e keynote speaker was Mark Lee Hunter. Hij hield een betoog over het richten van jouw verhaal op een bepaalde community en niet op het algemene publiek. Ik moet eerlijk zeggen dat zijn boodschap langs me heen is gegaan, maar hij wel een leuk verteller was. Ik hoorde iemand op het congres zeggen dat hij een stand-up journalist was. 's Avonds tijdens het eten heb ik nog wel met hem gepraat, maar voornamelijk over de NOS en wat wij doen. Hij was erg geinteresseerd in het hele news librarian-schap.

De computertrainingen
De eerste training die ik heb gevolgd is die van Michael Opgenhaffen. Voor een verslag verwijs ik naar de blog van
Wilma. Ik vond het zelf jammer dat het werd aangekondigd als geavanceerd zoeken, maar Michael bij aanvang van de sessie zei verbaasd te zijn om de grote opkomst voor deze basiscursus zoeken. Toch leverde het wel wat ohja en één oh? momentje op (zie blog wilma: ~).

De tweede training was van het CBS: Meer cijfers in minder tijd.
Gegeven door een hele enthousiaste Hans de Ruijter. Ik heb al menig maal een cursus bij het cbs gevolgd en ging er vaak van weg met het gevoel dat ik nu elk cijfertje kon vinden. Maar bij de eerste vraag van de redactie leek het net of ik niks had opgestoken, ik kon het vaak niet vinden.
Sinds kort zoek ik ook maar 10 minuten en bel dan met de persdienst, die altijd vriendelijk helpen.
Toch leek het me niet verkeerd om weer eens een opfriscursus te doen. Ik heb de presentatie van Hans meegekregen en die staat op de gschijf in het mapje VVOJ 09. Best handig als je niet meer goed weet hoe je je weg kan vinden in Statline. Voor de boomstructuur binnen statline verwijs in naar het andere bestand op de g-schijf: CBS-informatie02. Mijn conclusie dat Statline heel overzichtelijk is, dus als je het niet kan vinden, is het er niet.
Het was ook heel leuk om in een zaal vol journalisten te zitten die dezelfde vragen hebben als NOS-ers en net zo verbaasd zijn als iemand van het CBS zegt: Nee we hebben geen cijfers van het aantal milionairs in Nederland, of wapenvergunningen en NEE vooral niet van het aantal illegalen in Nederland.
Had graag gehad dat alle NOS-ers dat hadden gehoord.

De avond
Na de CBS-cursus was de eerste congresdag voorbij en zochten Meindert en ik ons hotel op. Daarna maakten we ons op voor een borrel in het stadhuis, met een toespraak van Aleid Wolfsen waar we midden tijdens binnenliepen, er achter kwamen dat er geen bier werd geschonken en daardoor niks van heb gevolgd. Vanuit het stadhuis gingen we naar de Geertekerk voor het eten. Was heel lekker en ook heel gezellig. Na het eten moest de gezelligheid nog even doorgaan en zijn we de kroeg in gedoken. Meindert en ik hebben (natuurlijk) na 4en het licht uitgedaan in Belgie..
Eerlijkheid gebied me te zeggen dat we voor de ochtendsessie het licht niet meer aankregen..
Dag 2
Na een wat lastige start waren we weer op het congres. Bij de lunch kwamen we oud-collega Daan van der Staaij tegen. Was gezellig om even bij te kletsen. Daarna was het terug naar de orde van de dag.

Micro Magic
Deze cursus werd gegeven door Mike Schrenk, een erg enthousiaste hacker. Ik kan op het moment niet veel over de cursus vertellen omdat Meindert de aantekeningen daarvan heeft en uitleggen gaat makkelijker aan de hand van voorbeelden. Dus die hou je of van me te goed, of zal terug te lezen zijn op de blog van Meindert.

Narrative Journalism
De eindspeech van het congres werd gegeven door Mark Kramer. Deze speech valt ook weer onder het kopje, leuk, maar kunnen wij informatiespecialisten niets mee.
Het was een frappante speech. De beste man gaf een master class Narrative Journalism, dus hoe zorg je dat je een pakkend verhaal schrijft of vertelt, maar was zelf nauwelijks te verstaan. Hij had haast geen mimiek en kwam rommelig op stoom. Ik heb er vol verbazing gezeten en om me heen was de verbazing op veler gezicht te lezen.
Meneer Kramer zei zelf dat hij er even over deed voor hij er lekker in zat. Ik verwachtte een hele tijd dat hij opeens zou omslaan en zou zeggen: "Zie zoals ik heb verteld net is niet goed he?" Het leek mij zo'n overduidelijke inkopper, maar dat gebeurde niet. Gelukkig kwam hij wel op stoom en werd het een steeds duidelijker verhaal om te volgen. Het feit dat hij ook erg grappig was, zorgde ervoor dat hij mijn aandacht herwon.
Een van de tips die mij is bijgebleven is: Open met een cliffhanger, vertel daarna het achtergrondverhaal (geef de nodige informatie) en kom weer terug bij de cliffhanger.

De Leckere
Het congres werd afgesloten met biertjes van de Utrechtse biologische bierbrouwer De Leckere. En ook deze borrel deden wij het licht weer uit. Alleen nu op de schappelijke tijd van 18.30. Samen met onze VVOJ vrienden Harmen en Paul.
Het was weer een geslaagd congres.

2 opmerkingen:

  1. Ha! Wat zijn we goed bezig... Als je in Google blogs zoekt op VVOJ, dan vind je maar liefst 3 docu's in de top 5 ! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de blog! Ben nou wel heel benieuwd naar Meinderts blog over Mike Schrenk. Word van zijn site namelijk niet veel wijzer.

    BeantwoordenVerwijderen